Пазенко Юлія: Господь дасть тобі більше, ніж ти зможеш знести

Часто в нашому житті нам доводиться переживати певні проблеми, приходять різного роду випробування. Нерідко ми хочемо комусь допомогти, сказати слова потіхи. Але що саме ми говоримо, коли утішаєм того, чиє життя висить на волосині? Або, коли в нас є лише декілька хвилин з людиною, яка втратила дім, дитину, кохану людину, або весь сенс життя?

В такі моменти нам, християнам, найчастіше пригадуються слова «Бог не пошле випробування більші, ніж ти зможеш знести». Пам’ятаю, що сама не раз так говорила і абсолютно не сумнівалась в істинності цих слів. Ми звертаємось до загальноприйнятої фрази замість Писання і в результаті говоримо щось на зразок: «Не турбуйся, цього б не сталося у твоєму житті, якби Бог не знав, що ти зможеш це знести». Людина, яку ми «утішаєм» мовчить, похитує головою, зводить руки догори, але ми впевнено стоїмо на своєму і продовжуємо твердити: «Чесно, Біблія обіцяє, що Господь ніколи не допустить в твоєму житті випробувань більше того, ніж ти зможеш знести». Це не що інше, як замасковане під біблійну істину, судження. Ми пообіцяли людині те, чого насправді немає в Біблії.

Спокуси і випробування

В 10-му розділі першого послання до коринтян апостол Павло пише: «Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1Кор.10:13). Це обговорення конкретного питання: він пише про «спокусу», пастку, яка намагається затягти нас в гріх, який порівнюють із хижаком. Бог попереджує Каїна, що «у дверях гріх підстерігає. І до тебе його пожадання, а ти мусиш над ним панувати» (Буття 4:7). Гріх переслідує нас, але Господь вірний. Гріх хоче господарювати, але є милість Божа, щоб врятуватись.
Зараз, коли люди використовують слова Павла про спокусу і випробування в цілому, то ми розуміємо думку: «Бог не пошле випробування більші, ніж ти зможеш знести». Звісно, говорячи це, ми маємо лише добрі наміри.

Подвійна помилка
Є, як мінімум, дві помилки в небіблійній ідеї про те, що «Бог не пошле випробування більші, ніж ти зможеш знести». По-перше, це грає на нашому відчутті справедливості. По-друге, людина, яка випробовується, замикається в собі, замість того, щоб стати ближче до Господа.

1.Випробування, якісправедливі?
Коли ми даємо дітям нести коробки в машину, ми оцінюємо їх розміри та вагу,співвідносимо ці фактори із віком і можливостями дитини. Ми не даємо їм непосильну для них вагу, щоб потім дивитись, як коробки з шумом падають, а речі розбиваються об землю. Це було б нечесно з нашої сторони. Ця фраза співзвучна з нашим великим почуттям справедливості, яка подобається нам інтуїтивно. Є щось приємне в ідеї, що ваги знаходяться в рівновазі, що Господь знає, з чим ми можемо впоратись і дозволив певні випробування.
Але є велика проблема із «справедливістю», яка є фундаментом цього судження – Бог вже зробив несправедливо, тому що Він не поводиться з нами так, як ми того заслуговуємо по нашим вчинкам і гріхам. Він проявляє Себе через довготерпіння, стриманість, милість і всепрощаючу любов. Сонце світить і йде дощ навіть для неправедних (Матвія 5:45). Бог знаходиться поза межами всіх категорій справедливості і несправедливості до такої міри, що ми не в тому становищі, щоб оцінювати Його діла і Його волю.

2.Сила…всередині?
Страждання не запитують, чи готовий ти. Вони приходять поступово або миттєво, але вони не питають дозволу і не чекають сприятливих умов. Але ця фраза: «Бог не пошле випробування більші, ніж ти зможеш знести», говорить що у мене є те, що потрібно, що я можу перенести все, що відбувається в моєму житті. Вона говорить, що Бог допускає страждання відповідно до здібності їх перенести. Давайте подумаємо, до чого приводить це загальноприйняте судження — воно направляє людей самих у себе. Але Біблія вказує нам на Господа. Як сказав нам псалмоспівець: «Бог для нас — охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються, тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів!» (Пс.45:2-4). Коли наша сила слабне, Він змученому дає силу, а безсилому-міць(Ісаї 40:29). Сила від Нього приходить тим, хто шукає Його.
Давайте подумаємо, до чого приводить це загальноприйняте судження — воно направляє людей самих у себе. Але Біблія вказує нам на Господа. Як сказав нам псалмоспівець: «Бог для нас — охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються, тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів!» (Пс.45:2-4). Коли наша сила слабне, Він змученому дає силу, а безсилому-міць(Ісаї 40:29). Сила від Нього приходить тим, хто шукає Його.

Куди направляють нас випробування
Випробування приходять у всіх видах і формах, вони не приходять, щоб показати, скільки ми можемо винести або як ми їх переборемо. Великі страждання зустрічаються на нашому шляху ще і тому, що ми живемо у зруйнованому світі зі зломленими людьми. І коли приходять випробування, давайте відразу проллємо світло, у нас немає необхідних якостей, щоб їх самостійно побороти. Бог дасть нам більше, ніж ми можемо знести, але не більше ніж може Він.
Псалмоспівець запитує: «звідки прийде мені допомога?» (Пс.120:1) і ми повинні відповідати так як і він. Ми повинні твердо знати і вірити, що «мені допомога від Господа, що вчинив небо й землю!» (Пс.120:2). Коли приходять страждання і випробування, віруйте, що прийде допомога від Господа. Ця думка допомагає тому, хто страждає, так як ми говоримо істину про Бога, замість того, щоб казати щось непевне про себе.
Тут, на землі ми переживемо більше, ніж, здавалось, могли б знести, але Господь допустить це, щоб Його велика сила і слава були проявлені в нашому житті!Тож бажаю вам, дорогі брати та сестри, всю свою надію покладати лише на Бога, а не на власні сили.

Юлія Пазенко